Halkımızın yaz aylarında yapacağı mangal keyiflerinin üzüntüye dönüşmemesi için alış veriş sırasında , mangallık malzemelerin hazırlanması ve taşınmasında çok özenli davranması gerekmektedir. Bu itibarla tüketicinin dikkat etmesi gereken hususlar şöyle sıralanabilir;
1-Alışverişlerde gıda paketinin üzerinde bulunan etiket bilgisinde “Tarım ve Köyişleri Bakanlığının üretim izni tarih ve sayısının bulunmsı zorunludur. Ayrıca, Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretilmiştir “ ibaresi yer almalıdır.
2-Aldığınız gıda maddesinin etiketinde Son Tüketim Tarihi veya Son Kullanma Tarihine özellikle dikkat edilmelidir.
3-Alışveriş esnasında gıdanın satıldığı satış reyonlarının o gıdanın niteliğine uygun sıcaklıkta muhafaza edilip edilmediğine dikkat edilsin. Örneğin kırmızı et,çiğ kanatlı eti yani tavuk eti 0-4 °C ; yoğurt peynir gibi süt ürünleri 0-6 °C ;dondurma -18 °C satış reyonlarında muhafaza edimleri gerekmektedir.
4-Market alışverişlerinde öncelikle et ve süt ürünleri dışında kalan evinizin ihtiyacı olan diğer gıdaların alışverişini tamamlayıp sonra et ve süt ürünlerinden alışveriş yapmamız daha doğru olur. Bakkal,kasap,şarküteri tarzı çarşı alışverişlerinde ise eve dönerken et ve süt ürünlerini alıp hemen evdeki buzdolabına koymamız gerekmektedir. Böylelikle hem gıdanın bozulmasını engellemiş olursunuz hem de gıda zehirlenmesinden korunmuş olursunuz.
5-Evde et,tavuk ve balık ürünlerini pişirmeye hazırlık işleri veya terbiye işlemini bitirdikten sonra elimizi,kullandığımız kabkaçak , bıçak ve kesme tahtasını hemen yıkamamız gerekir. Çünkü elimizi ve kullandığımız malzemeleri yıkamayıp hemen salata,ekmek kesme veya başka bir yemek hazırlığını yaptığımızda et,tavuk ve balıktaki mikropları yaptığımız yemeklere bulaştırarak gıda zehirlenmesine davetiye çıkarırız.
6-Gıda satış yerlerinde çiğ tavuk eti alırken dökme tarzda satılan çiğ tavuk etini satın almamalıyız. Paketli çiğ tavuk etinden satın almalıyız. Çünkü dökme tarzda satılan çiğ kanatlı etinin son tüketim tarihini,parti numarası bilinmediğinden ne zaman nerede üretildiği de bilinmiyor. Bu yüzden dökme tarzda çiğ tavuk etinin bozulup bozulmadığını bilmediğimizden satın aldığımız dökme tarzda çiğ tavuk etiyle sağlığımızı tehlikeye atmış oluyoruz.
Müdürlüğümüz gıda denetim ekiplerince gıda güvenliğini sağlamak ve halkımızın sağlığını korumak amacıyla gıda üretim,satış ve toplu tüketim yerlerinde denetim yapılmaktadır. Unutmamak gerekir ki en iyi denetçi tüketicinin kendisidir. Tüketici olarak aldığımız gıdada bir bozukluk olduğunu fark ettiğimizde Bakanlığımızın 174 Alo Gıda hattını arayarak gıdayla ilgili bozukluğu dile getirdiğimizde telefondaki operatör size bir dosya numarası verecektir. Şikayet ettiğiniz ürünün üretildiği yer veya şikayetçi olduğunuz satış yeri hangi il sınırları içinde faaliyet gösteriyorsa ilgili il müdürlüğü 15 gün içerisinde denetimini yapar ve sonucunu www.alo174.gov.tr adresine yazar. Şikayetiniz hakkında ne yapıldığını ister İnternet sitesinden istersenizde 174 Alo Gıda hattından öğrenebilirsiniz. 174 Alo Gıda hattı ücretsiz olup; isminizi sistem gereği sadece telefondaki operatörden başka kimsenin bilmesine imkan bulunmamaktadır. Tüketicilerimize saygıyla duyurulur.